Της Μαρίας Μόσχου
Νέα δεδομένα για τις εγκαταλελειμμένες γραμμές του ΟΣΕ δημιουργεί ο σχεδιασμός οδικών αξόνων τουλάχιστον όσον αφορά την διαδρομή Πάτρα – Πύργος.
Πρόκειται για μία από τις γραμμές που εγκαταλείφθηκαν το 2009 ως ιδιαίτερα κοστοβόρες για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και η οποία προσελκύει και πάλι τα … βλέμματα μια και η νέα χάραξη του οδικού άξονα βρίσκεται αρκετά μακριά από την παλιά εθνική οδό ουσιαστικά αποκόπτοντας πολλές περιοχές με μεγάλο πληθυσμό από την συχνή διέλευση ΚΤΕΛ.
Έτσι η τοπική κοινωνία αλλά και ο ΟΣΕ στρέφουν τα βλέμματά τους προς την γραμμή που έχει ουσιαστικά εγκαταλειφθεί εδώ και πάνω από μία 8ετια και η οποία θα λειτουργεί ως προαστιακή γραμμή συνδέοντας σημαντικές κωμοπόλεις όπως Κάτω Αχαγιά, Βάρδα, Ανδραβίδα, Καβάσιλα, Λεχαινά, Γαστούνη, Αμαλιάδα.
Η μετατροπή της γραμμής απαιτεί αρκετές παρεμβάσεις κυρίως οσον αφορά τους σταθμούς και τις ισόπεδες διαβάσεις που έχουν λεηλατηθεί ωστόσο θα μπορούσε να μετατραπεί σε προαστιακό δίκτυο με καθημερινούς χρήστες αλλά και μεταφορές προϊόντων. Σχετικές κρούσεις έχουν γίνει από μεγάλες εταιρίες επεξεργασίας και διακίνησης σημαντικών ποσοτήτων αγροτικών προϊόντων της περιοχής προς την υπόλοιπη Ελλάδα και την Κεντρική Ευρώπη.
Την ίδια στιγμή ακόμα μια γραμμή που θα μπορούσε να «αναβιώσει» είναι αυτή από την Κόρινθο προς το Αργος και μέχρι το Ναύπλιο.
Η γραμμή λειτουργούσε με αυξημένη κίνηση ως προαστιακός της περιοχής με ανταπόκριση με τον προαστιακό της Αθήνας αλλά εξαιτίας ενός ατυχήματος που συνέβη από ανθρώπινο λάθος κατά την απόσυρση του συρμού προς το μηχανοστάσιο Τρίπολης διεκόπη και δεν επανενεργοποιήθηκε ποτέ.
Σημειώνεται ότι στις περικοπές γραμμών είχε περιληφθεί εκείνη την περίοδο και η γραμμή από Θεσσαλονίκη προς Έδεσσα και Φλώρινα ωστόσο με σημαντικές αντιδράσεις των κάτοικων ξεκίνησε και πάλι δρομολόγια και λειτουργεί καθημερινά με τρία τρένα ενώ αυξάνονται σε πέντε μέχρι και την Έδεσσα.
Τα δίκτυα που εγκαταλείφθηκαν και οι ζημιές
Απώλεια δεκάδων εκατομμυρίων για τον ΟΣΕ έχει προκαλέσει η εγκατάλειψη τμημάτων του σιδηροδρομικού δικτύου για τα οποία μάλιστα το 2011 είχαν γίνει μελέτες που αντίκρουαν την άποψη ότι ήταν ζημιογόνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες με την εγκατάλειψη των γραμμών έγιναν κλοπές τροχαίου υλικού και καταστροφή όλων των ισόπεδων διαβάσεων και των συστημάτων που είχαν εγκατασταθεί. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι το κόστος μίας ισόπεδης διάβασης και των συστημάτων της ξεπερνά τα 100.000 ευρώ!