1. Ποιοι κατά την άποψή σας είναι οι μεγάλοι χαμένοι του τέταρτου Μνημονίου;

1ον. Συνταξιούχοι. Σε λίγους μήνες, κάθε συνταξιούχος θα χάσει έως και δύο συντάξεις. Σε σαφώς χειρότερη θέση θα έρθουν 500.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου, που θα χτυπηθούν τριπλά από το συνδυασμό της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς, της κατάργησης του ΕΚΑΣ και της μείωσης του αφορολόγητου.

2ον. Χαμηλόμισθοι. Το αφορολόγητο  για αγρότες, μισθωτούς και συνταξιούχους που ήταν το 2014 9.545 ευρώ, τώρα μειώνεται σε 5.680 ευρώ. Αυτό σημαίνει, με απλά λόγια, ότι, για πρώτη φορά, θα πληρώσουν φόρο συμπολίτες που καλούνται να τα βγάλουν πέρα με 500 ευρώ το μήνα. Αυτή είναι η δήθεν ευαισθησία της Αριστεράς για τους πιο αδύναμους.

3ον.  Ελεύθεροι επαγγελματίες. Καταργείται οριζοντίως η έκπτωση 15% επί του εισοδήματος με συνέπεια να μειώνεται και άλλο το διαθέσιμο εισόδημα δικηγόρων, γιατρών, μηχανικών, αγροτών.

4ον.   Ιδιοκτήτες ακινήτων σε φτωχότερες συνοικίες. Αυτοί  που θα καταργούσαν τον ΕΝΦΙΑ τον αυξάνουν ακόμα περισσότερο και στις φτωχότερες γειτονιές. Ένα εκατομμύριο νοικοκυριά θα πληρώσουν περισσότερα. Έτσι, ένα διαμέρισμα 15ετίας στη Νίκαια, θα πλήρωνε 300 ευρώ ΕΝΦΙΑ και σήμερα πληρώνει 400 ευρώ. Τα ίδια έχουμε σε μια σειρά από υποβαθμισμένες περιοχές.