VAR: Ο high-tech βοηθός των διαιτητών προσεχώς και στο ελληνικό πρωτάθλημα

Το Μουντιάλ της Ρωσίας είναι η πρώτη μεγάλη διεθνής διοργάνωση που θα χρησιμοποιήσει τον βίντεο-βοηθό διαιτητή που υπόσχεται να δώσει οριστικό τέλος στο «ανθρώπινο λάθος». Σύντομα θα διαπιστώσουμε την αξία του και στο ελληνικό πρωτάθλημα –θα χρειαστεί, βέβαια, να δαπανήσουμε πάνω από 13 εκατομμύρια ευρώ.
Χρόνος ανάγνωσης: 
12

Η τεχνολογία μέχρι σήμερα ελάχιστα είχε επηρεάσει το ποδόσφαιρο. Μια πολυσυζητημένη καινοτομία, όμως, έρχεται να αλλάξει σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο που λαμβάνονται οι διαιτητικές αποφάσεις.

Με δυο λόγια

Ο Video Assistant Referee προβάλλει ως η σημαντικότερη τεχνολογική αναβάθμιση στην ιστορία του ποδοσφαίρου, όμως κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής λειτουργίας του έχουν καταγραφεί αρκετά λάθη. Γι’ αυτό και αρκετοί παίκτες, προπονητές, δημοσιογράφοι, αναλυτές και διαιτητές θεωρούν ότι οφείλουμε να είμαστε πιο συγκρατημένοι. Δεν είναι όμως μόνο τα λάθη. Πολλοί ισχυρίζονται ότι ο VAR αλλοιώνει τη φυσιογνωμία του σπορ, αφαιρεί από τον αυθορμητισμό του και παραμερίζει τη γοητεία της ανθρώπινης διάστασης και κινδυνεύει να μετατρέψει το ποδόσφαιρο σε άθλημα του replay. Στην Ελλάδα το έργο έχει αναλάβει το υπουργείο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και θα κοστίσει 13,5 εκατ. ευρώ. Στην Πορτογαλία βέβαια, το ίδιο έργο μόλις που άγγιξε το 1 εκατομμύριο ενώ στην Ιταλία κόστισε 2 εκατομμύρια…
Τι ακριβώς είναι ο VAR;

O Video Assistant RefereeWhat does a Video Assistant Referee (VAR) actually do? | Fifa (και όχι «Virtual», όπως αναφέρουν κάποια έγκριτα Μέσα), είναι ένας βοηθός του διαιτητή που παρακολουθεί τον αγώνα από την άνεση ενός control room, ενός κλειστού χώρου που μπορεί να βρίσκεται χιλιόμετρα μακριά από τον αγωνιστικό χώρο. Μοναδική προϋπόθεση είναι η γρήγορη σύνδεση στο internet και βέβαια η σύνδεση στη ζωντανή ροή του υλικού των καμερών της μετάδοσης.
Ο άριστα εκπαιδευμένος διαιτητής δεν απολαμβάνει απλώς τη ζεστασιά /δροσιά ενός χώρου μακριά από το άγχος του γηπέδου και τις φωνές των οπαδών, αλλά έχει στη διάθεσή του ένα προηγμένο σύστημα εικόνας με δυνατότητα επανάληψης, στοπ-καρέ, μεγέθυνσης και αργής κίνησης.

Πώς λαμβάνεται μια απόφαση;

Δεν είναι απαραίτητο ότι ο διαιτητής θα ζητήσει τη γνώμη του βιντεο-βοηθού του, και από την πλευρά του ο VAR παρεμβαίνει μόνο αν εντοπίσει κάποιο εξόφθαλμο λάθος που αλλάζει το αποτέλεσμα του αγώνα. Και πάλι όμως δεν μπορεί να αναθεωρήσει μια διαιτητική απόφαση, ούτε ο διαιτητής είναι υποχρεωμένος να αποδεχθεί την ετυμηγορία του βοηθού.
Όταν ο διαιτητής επιθυμεί να ζητήσει τη βοήθεια του VAR, σχηματίζει με τα χέρια του το περίγραμμα μιας τηλεόρασης.

Υπάρχει, επίσης η δυνατότητα να δει ξανά ο ίδιος τη φάση σε οθόνη που βρίσκεται εκτός του τερέν.

Πότε επεμβαίνει ένας VAR;

Μόνο σε τέσσερις περιπτώσειςVideo Assistant Referee (VAR): Match-changing Incidents explained | Fifa: Σε περιπτώσεις γκολ (κυρίως αν έχει περάσει η μπάλα τη γραμμή), καταλογισμού ή μη καταλογισμού πέναλτι, απευθείας κόκκινης κάρτας (όχι δεύτερης κίτρινης) που λανθασμένα δόθηκε ή δεν δόθηκε και σε περίπτωση υπόδειξη λανθασμένης ταυτότητας (αν ο διαιτητής δεν διέκρινε τον παίκτη που π.χ. πρέπει να τιμωρηθεί).

Τι βλέπει ο βοηθός;

Ο VAR θα έχει πρόσβαση στις κάμερες τις τηλεοπτικής κάλυψης –ανεξαρτήτως αν το υλικό έχει μεταδοθεί «στον αέρα»– αλλά και σε 2 (ή 4) επιπλέον κάμερες που θα παρακολουθούν αποκλειστικά τα off-side. Στο «δωμάτια επιχειρήσεων» θα παρίστανται εκτός του διαιτητή και στελέχη υποστήριξης. Όταν εφαρμοστεί το σύστημα στην Ελλάδα, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο ελέγχου θα έχουν παρουσία, ο VAR, ο βοηθός του (Assistant VAR: AVAR) και ο χειριστής του Replay. Οι VAR και ο AVAR πρέπει να είναι εν ενεργεία διαιτητές ή έμπειροι παλαίμαχοι, ενώ ο χειριστής του Replay τεχνικός.

fwc18-md-cam-plan-v7-new.jpg

Στο Μουντιάλ της Ρωσίας ο VAR έχει στη διάθεσή του 33 κάμερες μετάδοσης, 8 από τις οποίες είναι super slow-motion και 4 ultra slow-motion.

Στην Ελλάδα, το κέντρο δεδομένων του συστήματος θα βρίσκεται εγκαταστημένο στα γραφεία της ΕΠΟ και η σύνδεση του με τα γήπεδα θα γίνεται μέσω οπτικών ινών. Tο υλικό όλων των αγώνων θα διατηρείται σε μια «ψηφιακή βιβλιοθήκη» ενώ τα δεδομένα που θα συλλέγονται σε συνδυασμό με το feed της εικόνας, θα αξιοποιούνται για την εκπαίδευση των διαιτητών.

Πόσο χρόνο θα έχει για να παρέμβει ο VAR;

Παρότι τυπικά δεν υφίσταται χρονικό όρο, ο διαθέσιμος χρόνος δεν θα είναι άπλετος, για προφανείς λόγους. Στις περισσότερες περιπτώσεις η εξέταση του βίντεο και η ενημέρωση του διαιτητή δεν πρέπει να απαιτεί περισσότερα από 30-40 δευτερόλεπτα. Πρακτικά, βέβαια, ο χρόνος που απαιτείται για την επανεξέταση ποικίλει από 1,5 μέχρι 3 λεπτά. O VAR μπορεί να εκφράσει αντίρρηση σε μια διαιτητική απόφαση έως ότου ξαναρχίσει ο αγώνας. Σε ακραίες περιπτώσεις και ιδιαίτερα αμφισβητούμενες φάσεις, έχει τη δυνατότητα να ενημερώσει ότι ελέγχει το βίντεο, ώστε να αναμένει ο πρώτος διαιτητής. Με τους σημερινούς κανονισμούς, αν το ματς ξεκινήσει ξανά, δεν υπάρχει περιθώριο επέμβασης του VAR, εκτός αν παρατηρήσει κάποια βίαιη συμπεριφορά παίκτη εκτός φάσης.

Θα σημάνει το τέλος του ανθρώπινου λάθους;

Αν και η FIFA πολύ θα το ήθελε, απέχουμε αρκετά από αυτή την υπόσχεση. Τουλάχιστον με την υπάρχουσα τεχνολογία, το VAR δεν φαίνεται ικανό να υποκαταστήσει τον διαιτητή, ούτε βέβαια να βάλει τέλος στα ανθρώπινα λάθη. Σύμφωνα με το Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο (IFAB), τον οργανισμό δηλαδή που είναι αρμόδιος για τους κανονισμούς του αθλήματος, το «πείραμα»Video Assistant Referees (VARS) Εxperiment | The International Football Association Board, όπως το χαρακτηρίζει, δεν έχει στόχο να εκμηδενίσει τα λάθη.
Η γενική συνέλευση της IFAB στις 5 Μαρτίου 2016 ενέκρινε μια διετή περίοδο «ζωντανών πειραμάτων με βιντεοσκόπηση για σαφή λάθη», με στόχο να διαπιστώσει εάν «η εφαρμογή των VAR βελτιώνει το άθλημα». Όπως αναφερόταν χαρακτηριστική στην προγραμματική διακήρυξη, στόχος του πειράματος δεν είναι να επιτευχθεί 100% ακρίβεια για όλες τις αποφάσεις, «καθώς δεν υπάρχει επιθυμία να καταστραφεί η ουσιαστική ροή και τα συναισθήματα που προκύπτουν από τη σχεδόν ασταμάτητη δράση του παιχνιδιού». Η φιλοσοφία του είναι: «Ελάχιστη παρεμβολή – μέγιστο όφελος», καθώς τονίζεται ότι οι αποφάσεις θα συνεχίσουν να λαμβάνονται απ’ τον διαιτητή και θα διορθώνονται μόνο εφόσον υπάρχει εξόφθαλμο λάθος. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, η ερώτηση προς τον VAR δεν θα είναι «ήταν σωστή η απόφαση;», αλλά «ήταν εντελώς λάθος η απόφαση;».

Τα λάθη του VAR

Η δοκιμή του VAR στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών δεν στέφθηκε από την επιτυχία που θα ήθελε η FIFA, αλλά και οι δοκιμές του έκτοτε απέχουν από την τελειότητα, που ευαγγελίζονταν αρχικά οι εισηγητές του.
Στην Αγγλία, ο Άλαν Σίρερ, αναφέρθηκεVAR: Willian ‘dive’, Iheanacho goal – how does the system work? | BBC Sport στο «κομφούζιο» που προκαλεί το VAR μετά τα λάθη στον αγώνα Τσέλσι-ΝόργουιτςAntonio Conte attacks new VAR system for ‘big, big mistake’ as Chelsea appeals for penalty waved away | The Telegraph, ενώ ο Μαουρίτσιο Ποκετίνο έκανε λόγο για ντροπιαστικό μπέρδεμαMauricio Pochettino worries VAR could kill emotion in football and slams ’embarrassing’ first half | Sky Sports λόγω των παρεμβάσεων του VAR στο κατά τα άλλα αδιάφορο ματς κυπέλλου της Τότεναμ με τη Ρότσντέιλ.
Στην Ιταλία, οι αντιδράσεις για τα λάθη του VAR είναι αρκετές, ενώ προπονητές πολλών ομάδων αντιτίθενταιRoma coach says mistakes continue despite VAR | Reuters στη χρήση του. Στον αρχικό απολογισμό της χρήσης του στη Serie A διαπιστώθηκαν 16-18 σοβαρά λάθη‘VAR has made 16-18 errors’ | Football Italia.
Ένα από τα εξόφθαλμα λάθη του VAR σε αγώνα play-off του MLS:

Στον αγώνα Άβες-Μποαβίστα για το πρωτάθλημα της Πορτογαλίας το VAR δεν κατόρθωσε να δει ένα οφσάιντGiant flag foils Portugal VAR camera at Boavista-Aves match | ESPN, λόγω μιας μεγάλη σημαίας που ανέμιζαν οι οπαδοί!

Στον αγώνα Μάιντς-Φράιμπουργκ, οι παίκτες σε μια πρωτοφανή (στα όρια του τραγελαφικού) εξέλιξη, υποχρεώθηκαν στο ημίχρονο να βγουν από τα αποδυτήρια, λόγω μιας ετεροχρονισμένης υπόδειξηςControversial VAR decision causes bizarre half-time fiasco in Mainz-Freiburg clash | Goal του VAR.

Μετά την έντονη κριτική που ασκείται στο σύστημα, ο Μάικ Ράιλι, επικεφαλής της αγγλικής επιτροπή διαιτησίας (PGMOL), υποχρεώθηκε σε αναδίπλωση παλαιότερων δηλώσεών του: «H τεχνολογική καινοτομία θα έχει θετικό αντίκτυπο αν οδηγήσει τελικά σε μείωση κατά 2%Officials aim for VAR to bring about 2% fewer errors by referees | The Guardian των σφαλμάτων των διαιτητών».
Τόσος χαμένος κόπος και χρήμα, λοιπόν, για να γλιτώσουμε το 2% των σφαλμάτων;

Όχι στο Champions League

Σε αντίθεση με τη FIFA, στην UEFA δεν μοιάζουν να βιάζονται να υιοθετήσουν το VAR. Όπως εξηγεί ο Σλοβένος πρόεδρος της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας, Αλεξάντερ Τσέφεριν, «δεν είμαστε αντίθετοι στη νέα τεχνολογία, αλλά δεν θεωρούμε ότι είναι ακόμη έτοιμη», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ποιοι αντιτίθενται στο VAR

Ο εμβληματικός τερματοφύλακας Τζιανλουίτζι Μπουφόν θεωρεί’Football is turning into water polo’ – Buffon slams VAR | Goal ότι το VAR «κάνει το άθλημα πιο άσχημο, κάτι σαν πόλο», ενώ μαζί του συμφωνούν αρκετοί παίκτες και προπονητές. Το αξιοπρόσεκτο είναι ότι δεν στέκονται στα σφάλματα, αλλά στο ότι αλλοιώνει τον χαρακτήρα του σπορ. Ο Γερμανός Σάμι Κεντίρα υποστηρίζειGermany players Sandro Wagner and Sami Khedira criticise VAR system | Sky Sports: «Είναι μια καταστροφική εξέλιξη. Οι παίκτες δεν ξέρουν πια αν θα μπορούν να πανηγυρίσουν μετά από ένα γκολ. Έχει ήδη χαθεί αρκετή από τη συγκίνηση και το πάθος του παιχνιδιού».
Απέναντι σε όσους επιχειρηματολογούν υπέρ της νέας αυτής τεχνολογικής χείρας βοήθειας προς τους διαιτητές με το προφανές επιχείρημα ότι θα εκμηδενίσει τα άδικα αποτελέσματα και θα μειώσει τα κραυγαλέα λάθη, ο αθλητικογράφος και ραδιοφωνικός παραγωγός Θέμης Καίσαρης αναρωτιέται: «Και γιατί να μην υπάρχουν κραυγαλέα λάθη στο ποδόσφαιρο;»
«Γιατί είναι άδικο» προκύπτει αβίαστα ο αντίλογος. «Και γιατί ενοχλεί το άδικο;» επιμένει να υποδύεται τον δικηγόρο του διαβόλου ο κ. Καίσαρης. «Το αιώνιο κλισέ λέει ότι “η μπάλα είναι πόρνη, το ποδόσφαιρο είναι άδικο, δεν είναι σαν το μπάσκετ, όπου κερδίζει πάντα ο καλύτερος”. Αυτό που δεν λέει το κλισέ είναι ότι η “δικαιοσύνη” του μπάσκετ πλασάρεται σαν πλεονέκτημα, αλλά είναι μειονέκτημα. Δεν υπάρχει ούτε ένας άνθρωπος που να σταμάτησε να βλέπει ποδόσφαιρο όταν συνειδητοποίησε ότι είναι ένα anything can happen δρώμενο στο οποίο δεν υπάρχουν βεβαιότητες. Υπάρχουν αγώνες που τελειώνουν 0-1, αντί για 3-0. Γκολ που μετράνε παρότι έχουν μπει με το χέρι, γκολ που δεν μετράνε παρότι έχουν περάσει δύο μέτρα τη γραμμή, καρατιές που δεν τιμωρούνται με κόκκινη. Κανέναν δεν έδιωξε απ’ τα γήπεδο ή την τηλεόραση η κακή διαιτησία, το κραυγαλέα λανθασμένο σφύριγμα. Το ποδόσφαιρο δεν έχει να κερδίσει κάτι πραγματικά χειροπιαστό από το VAR. Μπορεί να γίνει πιο δίκαιο, αλλά δεν θα γίνει ποτέ πιο ελκυστικό απ’ όσο είναι ήδη».

varb.jpg

Πόσους περισπασμούς να μετρήσουμε σε αυτή τη φωτογραφία;

Ο έμπειρος δημοσιογράφος επιχειρηματολογεί μάλιστα περί του αντιθέτου: «Θεωρώ ότι το ποδόσφαιρο θα χάσει αν ξαφνικά γίνει το άθλημα του ριπλέι. Φοβάμαι τη στιγμή που σε κάθε κόρνερ θα πρέπει να εξετάσουμε κάθε μονομαχία και κάθε επαφή για να βρούμε ένα πέναλτι ή έναν λόγο να ακυρωθεί το γκολ που μόλις έχει μπει. Δεν τη φοβάμαι διότι το βίντεο θα αλλάζει το σκορ, τη φοβάμαι διότι θα αλλάξει το άθλημα και θα γίνει τρόπος νίκης το “γεμίστε την περιοχή και πηδήξτε για κεφαλιά, όλο και κάποιο πέναλτι θα σας κάνουν”».
«Ακόμη κι αν καταμετρώνται γκολ που δεν μπήκαν ή δεν έπρεπε να μετρήσουν;», δοκιμάζουμε το σκεπτικό του.
«Kοίτα, θέλω να μετράνε γκολ που ακυρώθηκαν λανθασμένα ως οφσάιντ και δεν θέλω να ξαναδώ ομάδα να μένει εκτός Μουντιάλ επειδή ο Ανρί σκόραρε ξεκάθαρα και ανερυθρίαστα με το χέρι. Αλλά μέχρι εκεί. Εκεί μπαίνει η γραμμή ανάμεσα στη βελτίωση και την αλλοίωση. Το τελευταίο που χρειάζεται το ποδόσφαιρο είναι να στρεβλωθεί ο τρόπος που παίζεται εξαιτίας της τεχνολογίας και της “απαίτησης” να είναι δίκαιο. Το ποδόσφαιρο ήταν, είναι και πρέπει να παραμείνει ένα παιχνίδι που μπορεί να γίνει άδικο. Για να το λατρεύουμε επειδή μας μαθαίνει τη ζωή πριν τη ζήσουμε. Και για να νιώθουμε μια λύτρωση όταν αποδίδει δικαιοσύνη, γιατί μας δίνει την ελπίδα πως το ίδιο θα συμβεί και εκτός χορταριού».

Πού έχουν ξεκινήσει οι εφαρμογές του VAR;

Η Serie A της Ιταλίας, η γερμανική Bundesliga, και η πορτογαλική Primera Liga είναι προς το παρόν τα τρία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα που αξιοποιούν το VAR. Εκτός Ευρώπης χρησιμοποιείται στα πρωταθλήματα Νοτίου Κορέας και Αυστραλίας και στη Major League Soccer των ΗΠΑ. Δοκιμαστικά έχει χρησιμοποιηθεί στην Ολλανδία, την Πολωνία, το Βέλγιο. Το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα τεστ έγινε στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών στη Ρωσία. Παρά τις αστοχίες, υπολογίζεται ότι περίπου 98% των αποφάσεων που ελήφθησαν με τη χρήση του VAR ήταν ορθές. Στην Ελλάδα, η πρώτη δοκιμαστική χρήση του συστήματοςΈκπληξη! Το VAR έκανε… πρεμιέρα στα ελληνικά γήπεδα | SportDog έγινε στον αγώνα της Football League με Καλλιθέα-Τρίκαλα.

1915837.jpg

H πρώτη δοκιμαστική χρήση του Video Assistant Referee στην Ελλάδα έγινε στο ματς της Football League ανάμεσα στην Καλλιθέα και τα Τρίκαλα στο «Ελ Πάσο».

Το VAR στην Ελλάδα

Αναμένεται, αν όλα πάνε βάσει σχεδιασμού, ότι από την επόμενη ποδοσφαιρική σεζόν, οι διαιτητές μας της Super League θα διαθέτουν high-tech βοηθό. Το έργο ανακοινώθηκε επίσημα από τον πρωθυπουργό στο συνέδριο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΣΕΠΕ). Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, «η εφαρμογή του VAR θα ενισχύσει την αξιοπιστία του ελληνικού ποδοσφαίρου».
Το έργο τέθηκεΤο τεύχος της διαβούλευσης σε δημόσια διαβούλευση από τις 8 έως τις 23 Μαΐου 2018, από την οποία φαίνεται ότι δεν προέκυψε κάτι άξιο λόγου. Πλέον, αναμένεται η προκήρυξη του διαγωνισμού με την ανοικτή διαδικασία για δημόσιες συμβάσεις άνω των ορίων του άρθρου 27 του ν.4412/16Κατεβάστε τον νόμο εδώ.
Αναθέτουσα αρχή είναι το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας & Τεχνολογίας (ΕΔΕΤΑΕ). Σε αλλεπάλληλες απόπειρες επικοινωνίας του inside story με τον φορέα, δεν κατέστη δυνατό να μιλήσουμε με τον υπεύθυνο, ο οποίος έχει μεν οριστεί, αλλά –αν αντιληφθήκαμε σωστά– δεν έχει προς το παρόν αναλάβει τα καθήκοντά του. Πληροφορηθήκαμε, πάντως, ότι για τις ανάγκες του έργου θα αξιοποιηθεί η υποδομή της ΕΔΕΤΔίκτυο και Τοπολογία | grnet.gr, το δίκτυο σκοτεινών οπτικών ινών (dark fibers), στο οποίο θα ενταχθούν και τα γήπεδα της Super League προκειμένου να διασφαλιστεί η απαιτούμενη από το σύστημα VAR υπερταχεία δικτυακή επικοινωνία με την ΕΠΟ. Επιπλέον, η ΕΔΕΤ θα παρέχει στο σύστημα VAR και την ΕΠΟ τις απαιτούμενες υπολογιστικές και αποθηκευτικές υποδομές ώστε να εξασφαλιστεί η μέγιστη αξιοποίηση της υπηρεσίας VAR. Όπως είπαν στο inside story πηγές του ΥΨΗΠΤΤ, οι υποδομές αυτές διασφαλίζουν σημαντικές οικονομίες κλίμακας που θα ήταν αδύνατες εάν αναλάμβανε την υλοποίηση άλλος φορέας.
Φορέας λειτουργίας του έργου είναι η ΕΠΟ, και project manager ο Αλέξανδρος Χολέβας, ενώ υπεύθυνος της ΚΕΔ για το VAR θα είναι ο διαιτητής Μιχάλης Κουκουλάκης. Ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Βαγγέλης Γραμμένος, δήλωσε ότι το VAR θα φέρει διαφάνεια στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ώστε να «μην εξαντλείται ο δημόσιος διάλογος γύρω από μια σφυρίχτρα και ένα σημαιάκι. Δεν είναι αυτό το ποδόσφαιρο. Είμαι χαρούμενος που η κυβέρνηση συντάσσεται μαζί μας σε αυτό το ζήτημα».
Από πηγές της ομοσπονδίας μάθαμε ότι το έργο δεν θα είναι έτοιμο για την πρεμιέρα του πρωταθλήματος στις 25 Αυγούστου. Ο σχεδιασμός θέλει τον πρώτο αγώνα με παρουσία VAR να διεξάγεται μέσα στον Σεπτέμβριο, όταν θα έχει υπογραφεί και η σχετική σύμβαση. Η ΕΠΟ κάνει λόγο για «98,8% ακρίβεια και ορθότητα στις αποφάσεις», ενώ τονίζεται ότι τα «βοηθητικά μάτια» του διαιτητή, θα εξασφαλίσουν τη «σταθερότητα», αλλά και την ισότητα στην κρίση τους. Στα τέλη Μαΐου, στα γραφεία της ΕΠΟ διοργανώθηκαν δύο επιμορφωτικά σεμινάριαΕπιμορφωτικό σεμινάριο για το VAR | Nova Sports για το VAR παρουσία του Ντέιβιντ Έλερεϊ, παλαίμαχου διεθνή διαιτητή από τη Βρετανία και τεχνικού διευθυντή της IFAB, και του Ντιρκ Σλέμερ, επικεφαλής της IFAB και αρμόδιου για το VAR στο γερμανικό πρωτάθλημα.

Πόσο θα στοιχίσει;

Ο προϋπολογισμός του έργου, στον οποίο συμπεριλαμβάνεται ΦΠΑ και δικαίωμα προαίρεσης, ανέρχεται σε €10.354.000. Από ενημέρωση της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Πολιτικής προκύπτει ότι ο συνολικός προϋπολογισμός θα ανέλθει σε 13,5 εκατ. ευρώ.
Αν και δεν γνωρίζουμε πότε ακριβώς θα ξεκινήσει, η διάρκεια υλοποίησης έχει οριστεί στους 64 μήνες. Η σύμβαση προβλέπει ότι θα καλυφθούν όλοι οι αγώνες της Super League και οι τελικοί των κυπέλλων. Εκτιμάται ότι θα καλυφθούν περίπου 1.200 αγώνες, κάτι που ανεβάζει το κόστος στα €11.200 ανά αγώνα. Το ποσό μας φάνηκε αρκετά υψηλό, ειδικά αφότου το συγκρίναμε με τα αντίστοιχα των άλλων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων: Στην Πορτογαλία το κόστος εγκατάστασης και αρχικής ετήσιας λειτουργίας μόλις που άγγιξε το €1 εκατομμύριοPortuguese first division to use VARs for 2017-18 season | ΕSPN, ενώ στην ιταλική Serie A το κόστος της αρχικής εγκατάστασης και της κάλυψης των δύο πρώτων σεζόν ανέρχεται σε €2 εκατομμύριαSerie A will start with VAR | Football Italia. Ως εκ τούτων, αναζητήσαμε την πηγή χρηματοδότησης.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο υπουργός Νίκος Παππάς υπονόησεΣε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής τέσσερα ψηφιακά έργα | Η Αυγή ότι οι πόροι προέρχονται από ευρωπαϊκά κονδύλια. «Από την αιρεσιμότητα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που είχε “μπλοκάρει” ευρωπαϊκά κονδύλια, ύψους 1,1 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να μην προχωρά κανένα ψηφιακό έργο στη χώρα, σήμερα βρισκόμαστε σε μια εντελώς νέα εποχή» δήλωσε.
Όπως ενημερωθήκαμε αρμοδίως, «η σύμβαση χρηματοδοτείται από πιστώσεις του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων» και υπάρχει σχετική απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης που δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια. Φορέας χρηματοδότησης είναι το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης. Η ένταξη του έργου «Ψηφιακός Μετασχηματισμός Ελληνικού Ποδοσφαίρου με σύγχρονα Ψηφιακά Μέσα ΤΠΕ» στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είναι αν μη τι άλλο αξιομνημόνευτη, καθώς μέχρι σήμερα τα έργα πληροφορικής χρηματοδοτούντο κατά κανόνα από πόρους του ΕΣΠΑ. Σε ερώτηση για τον λόγο που η χώρα μας βιάζεται να προχωρήσει σε μια τόσο μεγάλη επένδυση παρότι το σύστημα δεν έχει δοκιμαστεί ευρέως, αλλά και γιατί αξιοποιούνται πόροι του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, δεν λάβαμε απάντηση, εκτός από μια παλαιότερη δήλωση του κ. Παππά ότι το VAR «θα κάνει πιο αξιόπιστο το ελληνικό ποδόσφαιρο».

Θα αλλάξει η νοοτροπία των φιλάθλων;

Σε άρθρο του ΓΓ του υπουργείου Στέλιου ΡάλληΆρθρο του Σ. Ράλλη στο ΑΠΕ – ΜΠΕ : Ποδόσφαιρο και VAR, μια σχέση επωφελής για όλους | Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης διαβάζουμε: «Το ποδόσφαιρο είναι το πιο αγαπητό από τα σπορ και ξεσηκώνει πάθη όπως κανένα άλλο άθλημα. Από το “στραβός είσαι;” μέχρι το “πουλημένε!”, η ποικιλία είναι μεγάλη και την έχουμε βιώσει όλοι, κάθε φορά που είμαστε στο γήπεδο, στο σπίτι ή στο καφενείο. Στην Ελλάδα τα πράγματα είναι, δυστυχώς, χειρότερα, κάθε φίλαθλος είναι πεπεισμένος ότι ο διαιτητής δεν κάνει καλά την δουλειά του, οι αλληλοκατηγορίες των ομάδων για στημένα παιχνίδια δίνουν και παίρνουν και σε ορισμένες περιπτώσεις έχει (sic), πράγματι, αποδειχθεί. Ως αποτέλεσμα, μετά το τέλος του αγώνα ή και στη διάρκειά του, οι φίλαθλοι επιδίδονται σε απαράδεκτες πράξεις βίας. Το πρόβλημα δεν είναι, λοιπόν, μόνο η εξάλειψη της βίας και της καταπολέμησης της διαφθοράς που είναι πάγια πολιτική της κυβέρνησης. Είναι η αλλαγή νοοτροπίας των φιλάθλων που πλέον ανεξάρτητα από την πραγματικότητα έχουν εθιστεί σε έναν συγκεκριμένο τρόπο σκέψης».
Όσο καλόπιστος κι αν είναι κανείς, αντιλαμβάνεται ότι η αλλαγή νοοτροπίας –ειδικά του Έλληνας οπαδού– αποκλείεται να προκύψει από την επανόρθωση μιας λανθασμένης διαιτητικής απόφασης, μιας και όλοι γνωρίζουν ότι οι παθογένειες του ελληνικού αθλητισμού είναι πολύ βαθύτερες.
Από το ίδιο άρθρο παίρνουμε και την απάντηση για τη βιασύνη της ελληνικής πολιτείας να υιοθετήσει το VAR: «Το αίτημα της ΕΠΟ έχει άμεση προτεραιότητα γιατί αφορά όχι μόνο την πολιτεία και τα επαγγελματικά σωματεία αλλά και τον κάθε φίλαθλο», τονίζει ο κ. Ράλλης.

Γράφει για τεχνολογία, επιστήμη και ψηφιακή κουλτούρα σε περιοδικά, εφημερίδες και websites. Σπούδασε στο τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ και πρόσφατα ξεκίνησε ένα εντελώς άσχετο μεταπτυχιακό. Η συλλογή διηγημάτων «24» (Εκδόσεις Πατάκη) είναι το πρώτο του βιβλίο.