Κλοπές στο νεκροταφείο στα Σκουρτα

Μπρούτζινα καντήλια και ανθοδοχεία , έκλεψαν άγνωστοι από το νεκροταφείο στα Σκούρτα .

Χαρακτηριστικό γνώρισμα , σχεδόν του συνόλου των μνημάτων του Νεκροταφείου μας , είναι η έλλειψη από αυτά , όλων των μεταλλικών σκευών , που εξυπηρετούσαν τις εθιμικές και λατρευτικές ανάγκες , των συγγενών των θανόντων . Καθώς , άγνωστοι έως τώρα δράστες , τις απογευματινές ώρες , της 25/02/2013 , προέβησαν σε πρωτοφανείς βανδαλισμούς στο κοιμητήριο , όπου από 80 μνήματα , αφήρεσαν όλες σχεδόν , τις ορειχάλκινες και μπρούτζινες θήκες καντηλιών , τα μεταλλικά ανθοδοχεία , τα λιβανιστήρια και τα άλλα σκεύη , που ήταν τοποθετημένα , προξενώντας παράλληλα , σημαντικές φθορές στα μάρμαρα των μνημάτων
Το θλιβερό αυτό θέαμα , που αντίκρισαν κάτοικοι , που επισκέφτηκαν τον χώρο, με τις εικόνες των βεβηλωμένων τάφων , σόκαραν την τοπική μας κοινωνία , προξενώντας παράλληλα θλίψη και οργή για την πράξη τους .
Θα πρέπει άμεσα πλέον , ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του κατά αρμοδιότητα , να ληφθούν μέτρα προστασίας του χώρου , οι πράξεις αυτές βεβαίως και πρωτίστως να καταγγελθούν στις αρμόδιες αρχές και οπωσδήποτε να αναζητηθούν τρόποι , δραστικής αντιμετώπισης του φαινομένου καθώς είναι βέβαιο , ότι οι βέβηλοι αυτοί Ιερόσυλοι , οι οποίοι προσέβαλαν την Ιερότητα του χώρου , έθιξαν το θρησκευτικό μας συναίσθημα και πλήγωσαν προσωπικά τον καθένα , που πενθεί προσφιλή του πρόσωπα , θα επιχειρήσουν εκ νέου , όταν βέβαια …. αποκατασταθούν οι ζημιές και αντικατασταθούν τα αφηρεθέντα σκεύη με άλλα , καθώς φαίνεται ότι το είδος αυτό αποτελεί πλέον , εύκολη και …….. ελκυστική επιλογή τους .
ΜΙΧΑΣ Χρήστος του Ευαγγέλου