Ρεπορτάζ Χ ΜΙΧΑ

Προβλήματα από τις έντονες βροχοπτώσεις στα Δερβενοχώρια

Οι ισχυρές βροχοπτώσεις του τελευταίου διημέρου είχαν ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν μεγάλες ζημιές σε αγροτικούς δρόμους , του πρώην Δήμου Δερβενοχωρίων , σε μερικούς εκ των οποίων έχει διακοπή τελείως η κυκλοφορία . Επίσης παρατηρήθηκαν εκτεταμένες ζημιές στις καλλιέργειες σε μεγάλο μέρος του οροπεδίου , καθώς πολλά στρέμματα έχουν πλημμυρίσει και μεγάλες εκτάσεις μετατράπηκαν σε λίμνες .
Παρατηρήθηκαν επίσης κατολισθήσεις κατά μήκος του Επαρχιακού δρόμου Δερβενοχωρίων Ελευσίνας ενώ υπερχείλισαν τα ρέματα του Αγίου Γεωργίου στην Στεφάνη και του ρέματος Μετόχι στο Καψοσπίτι Σκούρτων . Ακόμη, συνεπεία των έντονων βροχοπτώσεων στο Τσιγγουράτι Σκούρτων , στο ύψος του ρέματος Μπιθσάκουλι (Σκάμανδρος Ποταμός ) , τις πρώτες πρωινές ώρες χρειάστηκε η επέμβαση κατοίκων για την απομάκρυνση οδηγού ΙΧ, ο οποίος εγκλωβίστηκε, όταν το όχημα του ακινητοποιήθηκε στο σημείο λόγω εισροής υδάτων στην μηχανή του , από την υπερχειλίση του ρέματος .
Οι έντονες καταιγίδες είχαν ως αποτέλεσμα και λόγω ολισθηρότητας του Δρόμου την εκτροπή οχήματος στο ύψος του Κοκινιού Στεφάνης , ευτυχώς όμως χωρίς να τραυματιστεί κανείς . Στον επαρχιακό δρόμο Φυλής- Πύλης στο ύψος του υποσταθμού της TERNA η εκροή των υδάτων άνοιξε οπή στον δρόμο μεγάλων διαστάσεων , με προφανή κίνδυνο στους χρήστες της οδού . Τα νερά έφτασαν ως τα πρώτα σπίτια των Σκούρτων , ενώ Οχήματα της πυροσβεστικής από το κλιμάκιο της Στεφάνης παρείχαν βοήθεια σε οδηγούς και κατοίκους .
Απούσα και πάλι ως συνήθως , η Δημοτική αρχή .
Τα ερωτήματα πολλά : θα αποκατασταθούν άμεσα οι ζημιές και οι πληγέντες , θα αρχίσουν άμεσα εργασίες αποκατάστασης του Αγροτικού δικτύου , ώστε οι δρόμοι αυτοί να τεθούν και πάλι σε κυκλοφορία , τι θα γίνει με τους αγωγούς ομβρίων υδάτων και τα κανάλια απορροής που διέρχονται από το οροπέδιο μερικά εκ των οποίων έχουν κλείσει , με αποτέλεσμα να δημιουργούν στην είσοδο του χωριού λίμνη .
Διάθεση και όρεξη για δουλειά χρειάζεται …..
Δεν φαντάζομαι , σε καμία περίπτωση , ότι θα πρέπει να γίνει κανένας διεθνής διαγωνισμός ανάθεσης του έργου, ούτε καμία ειδική προς τούτο μελέτη , ούτε βέβαια να ενταχθούν τα έργα αυτά σε κανένα πρόγραμμα του ΕΣΠΑ και ασφαλώς , καμία γνωμοδότηση από την Τροικα δεν χρειάζεται ….. , για να κάνουμε και χιούμορ με τον πόνο μας .

Χρήστος Ευαγγέλου ΜΙΧΑΣ