ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΚΟΥΡΤΑΝΙΩΤΗΣ(Νασος  Γάτσης)

Του Θαναση Κυριακου

«Για να κανης επανάσταση πρέπει να έχεις ένα τόπο δικό σου,να τον πονάς και να το σέβεσαι.
Οι Αρβανίτες είχαν ένα τόπο για να επαναστατήσουν κατά του τούρκικου ζυγου».

Τετρακόσια ολόκληρα χρόνια η Ελληνικη γη,η γη των Θεων και των Ηρωων ειναι καλυμενη με το μαυρο πεπλο της σκλαβιας.Οι Ελληνες ζουν συμφωνα με τις πραξεις των Τουρκων,του δυναστη,η γονιμη γη μετατρεπεται σε τσιφλικια και τιμαρια.
Το 1460 η ιστορικη Βοιωτια,η πατριδα του Ησιοδου,του Επαμεινωνδα,του Πινδαρου,της Κοριννας και του Πελοπιδα προσαρταται στην Οθωμανικη Αυτοκρατορια.
Οι κατοικοι των πεδινων περιοχων αναγκαζονται να αναζητησουν καταφυγιο στα ορεινα χωρια και τις δασομενες εκτασεις.
Ενα απο αυτα τα ορεινα καταφυγια των καταδιωκομενων καμποχωριτων ηταν και τα Δερβενοχωρια.
Ειναι κουρνιασμενα αναμεσα στα νοτιοανατολικα προβουνια του πολυπτυχου Κιθαιρωνα και στον ορεινο ογκο της πολυθέλγητρης Παρνηθας περιτριγυρισμένο απο ελατα και χιλιοχρονες βελανιδιες.Χτισμενα αντικριστα στα κρασπεδα του οροπεδιου τα πεντε χωρια Δερβενοσαλεσι (Πυλη) Κακονισχερι(Πανακτος) Καβασιλα (Πρασινο),Κρορα (Στεφανη) και Σκουρτα ειναι καστρα απορθητα για καθε επιδρομεα.Τα χωρια αυτα γινονται καταφυγειο των κατοικων της πεδινης παναρχαιας ιστορικης Ταναγρας που κατω απο την δυσβαταχτη φορολογια του δυναστη αναγκαζονται να εγκαταλειψουν την γονιμη Ταναγραιικη γη.
Σε ενα απο τα πεντε αυτα χωρια της αδουλωτης βραχοσπαρτης Δερβενοχωριτικης γης τα Σκουρτα το 1793 γεννιεται το πρωτο απο τα επτα παιδια της οικογενειας Γατση,ο Νασς Γατσης.(Σκουρτανιωτη τον βγαλαν αργοτερα επειδη καταγοταν απο τα Σκουρτα).
Απο μικρο η οικογενεια του τον εστειλε στο μοναστηρι του Οσιου Μελετιου οπου εμαθε λιγα γραμματα και κρατηθηκε απο τους μοναχους να εργασθει σαν «γνωριστης» των κοπαδιων,θεση που δινοτανε σε ανθρωπο δραστηριο ευσυνειδητο και προικισμενο με γερη μνημη.
Στο μοναστηρι αυτο ο Σκουρτανιωτης διδαχθηκε τα πρωτα του πολιτικα και πολεμικα μαθηματα.
Η Επανασταση του 1821 βρισκει τον Σκουρτανιωτη αρχηγο ενος μικρου μαχιμου σωματος απο ντοπιους Αρβανιτες που σκοπο ειχαν την καταπολεμηση της ληστειας και την προφυλαξη των Δερβενοχωριων απο επιδρομες.

συνεχεία…………